top of page

Fakta Om HIV

Opdateret: 25. nov. 2022

Hiv er et virus, der nedbryder en vigtig del af immunforsvaret. det betyder, at kroppen får svært ved at forsvare sig mod sygdomme og infektioner.Hiv er et virus, der angriber immunforsvaret hos den, der bliver smittet. Hiv kan ikke formere sig uden hjælp, og derfor placerer hiv sit eget arvemateriale i nogle af kroppens celler. Hiv vælger en bestemt slags celler, der kaldes CD4-celler, som er en vigtig del af vores immunforsvar.


Hiv nedbryder immunforsvaret


Normalt vil CD4-cellerne lave nye celler til immunforsvaret, men da hiv placerer sit arvemateriale i cellen, så vil den i stedet producere nyt hiv, som kan invadere andre CD4-celler. Efterhånden som flere og flere af immunforsvarets CD4-celler er optaget af at producere nyt hiv, vil der være færre celler til at alarmere immunforsvaret.


Det betyder, at immunforsvaret langsomt bliver nedbrudt af hiv, og risikoen for at man bliver ramt af alvorlige følgesygdomme bliver markant større.


Færre får følgesygdomme


Nogle af følgesygdommene skyldes mikroorganismer, som mange mennesker har uden at mærke noget til det, fordi mikroorganismerne bliver holdt nede af et sundt immunforsvar.


Den medicinske behandling har gjort, at færre hiv-smittede får alvorlige følgesygdomme. Det er også blevet muligt at forebygge eller behandle flere af de følgesygdomme, der ellers var udbredte blandt hiv-smittede.


Fakta


Hvorfor hedder det Hiv?

HIV er en forkortelse for Human Immundefekt Virus.

  • Human: betyder, at det angriber mennesker

  • Immundefekt: fortæller hvilken skade, virus gør – nemlig at ødelægge immunforsvaret

  • Virus fortæller hvilken type “angriber” hiv er, nemlig en virus og ikke f.eks. en bakterie

Når man er smittet med hiv, siger man, at man er hiv-smittet eller hiv-positiv.


78 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page